Campionatul National de Raliuri

O privire de ansamblu asupra competitiei automobilistice nr 1 din Romania.

Viteza in Coasta

Stiri si noutati din CNVC dar si din competitiile internationale de profil.

Masini de Legenda

Povestile de succes ale masinilor si pilotilor de exceptie care au scris istorie in sportul cu motor.

Dakar

Din culisele celui mai celebru rally-raid din lume.

WRC

Noutati din Campionatul Mondial de Raliuri.

sâmbătă, 29 martie 2014

Andrei Mitrasca - primul roman care participa la Pikes Peak !


Dupa ce Alex Filip, Florin Tincescu sau Simone Tempestini vor participa anul acesta in ERC si WRC, ultimii doi avand chiar programe complete in Junior ERC, respectiv Junior WRC, iata ca  un alt roman, Andrei Mitrasca, ne va reprezenta de aceasta data la editia 2014 a Pikes Peak, cea mai celebra etapa de viteza in coasta din lume, ce va avea loc pe data de 29 iunie.

Pilotul oradean, Campion National in 2011 la Grupa A3 si in 2012 la Grupa H4 in CNVC, va face deplasarea in Colorado, alaturi de masina sa, un Seat Cupra TDI, botezata Ruxi, aceeasi masina cu care a participat pana acum la 70 de etape de coasta autohtone, fara a inregistra vreun abandon. Acelasi lucru si-l propune si pentru Pikes Peak: sa faca o cursa curata, fara sa abandoneze. Nu se pune problema victoriei. Nici nu ar putea fi posibil, cu masina pe care o are. Insa simplul fapt ca participa reprezentand Romania este o mare realizare, atat pentru el, cat si pentru iubitorii motorsportului romanesc.

Legat de cea mai mare aventura a vietii sale Andrei Mitrasca a declarat pentru automarket.ro: Intr-o zi m-am gandit cat de greu ar fi sa ma duc la Pikes Peak, si din momentul acela nu am mai putut sa ma detasez. A trebuit sa o fac. Imi traiesc un vis, nu conteaza cata sustinere am, de cat sponsorizari o sa fac rost. La Pikes Peak ma duc si daca pun masina pe pluta si vaslesc pana la New York.

Cat despre Pikes Peak International Hill Climb, aflata la cea de a 92 a editie, trebuie spus ca reprezinta unul din punctele de referinta ale motorsportului mondial. Este locul in care s-au impus de-a lungul timpului adevarati piloti de legenda precum Walter Rohrl, Ari Vatanen, Michele Moutuon sau Sebastien Loeb. Traseul cursei ce se desfasoara in Colorado Springs, masoara 19,99 km, are 156 de viraje, cu o diferenta de nivel de 1439 metri intre linia de start amplasata la 2862 metri si linia de sosire ce se afla la altitudinea de 4300 metri. Incepand cu anul 2012, cursa de la Pikes Peak se desfasoara 100% pe asfalt, dupa ce intial traseul era unul de macadam.

Si pentru a va face o idee mai buna despre ce inseamna aceasta cursa pentru Andrei Mitrasca si pentru restul pilotilor dar si pentru fani, va propun sa urmariti teaser-ul oficial al Pikes Peak 2014.

Enjoy !

vineri, 28 martie 2014

Piloti VTM: Interviu cu Daniel Onoriu


Radut Motorsport prezinta in exclusivitate un interviu cu Daniel Onoriu. E lung, dar merita fiecare cuvant !

1. Radut Motorsport: Care a fost masina cu care te-ai impacat cel mai bine si in ce moment? Cine a preparat-o? Cum comunici cu masina ta? Prin ce?

Daniel Onoriu: Am debutat in 2006 in Campionatul National de Raliu, dar am participat la ultima etapa unde din cauza unei defectiuni tehnice am mers 1 singur km. Facusem scoala de pilotaj la Titi Aur, care m-a incurajat mult sa debutez in sportul pe patru roti, mai ales ca totul se intampla dupa un accident de motocicleta foarte grav. In anul urmator, 2007, am debutat in Campionatul National de Viteza in Coasta. Am avut pregatite doua masini in acel an: un Mitsubishi EVO 9 pentru raliu si un Mitsubishi EVO 5 pentru viteza in coasta. Am mers in paralel in ambele campionate, cu eforturi financiare proprii foarte mari. Am fost incurajat de rezultatele care nu au intarziat sa apara: la a doua mea participare am reusit un record national, am obtinut prima victorie in clasamentul general, desi in campionat participau piloti cu zeci de ani de experienta si masini mai puternice decat a mea (eu avand atunci restrictor de 38). Eram doar un debutant, atent la tot ce se intampla in jur. Am fost nevoit sa “fur meserie”, pentru ca este un domeniu in care nu doar o masina puternica iti aduce rezultate. Si in prepararea masinilor am avut multe lectii de invatat pentru ca plecasem la drum cu mecanici de strada, s-au facut multe experimente pe banii mei, pana am reusit setari care sa imi convina si sa mi se potriveasca. In 2009 am constientizat ca nu pot continua in ambele campionate si a trebuit sa aleg: am ales Campionatul National de Viteza in Coasta, fiind un campionat cu cheltuieli inferioare raliului, dar si cu mai multe satisfactii pentru mine: venisem in aceste sporturi ca si pilot moto profesionist, deci viteza pe traseu montan ma provoca mai mult decat anduranta unui raliu. Am mers ani la rand cu aceeasi masina cu care am debutat, Mitsubishi EVO 5, careia, de la an la an, ii aduceam imbunatatiri in functie de posibilitatile financiare. Anul acesta am constatat ca este momentul pentru o schimbare, vechea caroserie ajungand la maximul de uzura: nu mai putea fi folosita in conditii de siguranta in lupta pentru locul 1.

2. Radut Motorsport: Ce s-a intamplat anul acesta? De ce nu te-ai dat? Cum era sa fii acum in batalia de la H?

D. Onoriu: La sfarsitul anului trecut, o data cu evolutia celorlalte masini din campionat mi-am dat seama ca batalia pentru locul 1 devine din ce in ce mai grea fara material de concurs adecvat si cu o masina veche si caroserie stramba datorita accidentelor pe care le-am avut de-a lungul celor 5 ani de participare, fara stabilitate si cu o putere care nu putea fi dusa de caroseria uzata pana la limita. In iarna am achizitionat un sasiu de la un vanzator cunoscut din lumea noastra, a motorsportului, care mi-a garantat starea ei perfecta. Primul pas a fost sa sablez masina, procedura care a scos la iveala defectele: era facuta din bucati sudate, pline de rugina. Am fost atat de dezamagit incat am inceput sa imi prepar motocicleta pentru a intra din nou in Superbike, unde concuram inainte de accidentul de motor care ma tinuse in coma 9 zile. Incet-incet, impreuna cu mecanicul meu Gabi Tiura, am inceput sa reconfigurez planul pentru revenirea mea in viteza in coasta, un sport care mi-a adus atat de multe satisfactii. Am decis sa pregatim un alt EVO 5, de la zero. Fiecare etapa de pregatire a noii masini a durat suficient cat sa nu pot lua startul si investitii care cresteau de la o zi la alta. E foarte greu sa stai pe margine cand ai suflet de pilot si respiri pentru curse. Anul acesta am fost spectator la 3 etape si nu a fost usor pentru mine, mai ales cand am vazut evolutia campionatului. Ma uitam la timpii mei din anii trecuti, care pe unele probe nu au fost depasiti decat de monopost si ma intristam. Se obtineau victorii chiar si la H cu timpi inferiori celor pe care eu ii faceam acum cativa ani.

3. Radut Motorsport: Care a fost cea mai amuzanta postura in care ai fost vreodata la o cursa?

D. Onoriu: Nu este o intamplare neaparat amuzanta, cat mai ales inedita: eram anul trecut la Ranca, intr-o revenire pe care multi din fanii acestui sport o asteptau. Intotdeauna pe coastele de la Ranca au fost foarte multi spectatori, iar eu, ca si pilot, ma incarc de la ei. Este placut sa stii ca sunt mii de oameni pe margine care petrec ore intregi indiferent de vreme doar ca sa te astepte sa treci si sa te vada cateva secunde. La ultima urcare de concurs, am scos cel mai bun timp, reusind sa fiu depasit doar de monopost, cum era si firesc. Imi amintesc ca Marco Tempestini a venit la mine si a exclamat: “ONO is back!”. La coborare, pilotii merg in coloana, incet, pentru a-si bucura inca o data fanii care fac poze. La un moment dat, dintr-un grup de spectatori care ne aplaudau, s-a desprins un tanar care a sarit in fata masinii mele. Am incetinit masina si l-am vazut ca s-a asezat in genunchi in fata mea si a pupat capota masinii mele. M-a emotionat. 

4. Radut Motorsport: Care a fost cea mai tragica postura in care ai fost la vreo cursa?

D. Onoriu: Nu stiu daca o pot numi tragica, dar a fost singurul moment care m-a marcat mai mult decat orice accident avut in acesti ani la curse. Se intampla in anul 2009 la etapa de la Alba Iulia. Totul a mers prost inca de la plecarea din Bucuresti. Pe drum catre Alba Iulia, la Pitesti, mi s-a stricat ambreiajul masinii de antrenament (un EVO 8) si pana am comandat altul din Bucuresti, pana a ajuns in Pitesti, pana l-au montat pe masina la un service din Pitesti, se facuse deja 4 dimineata, ora la care am plecat din nou spre Alba Iulia, nedormind nici macar 1 minut. Am ajuns undeva in jurul orei 6:30, am facut repede doua-trei urcari si gata antrenamentul. In prima etapa de concurs am scos cel mai bun timp si m-am impus lejer. Pe locul 2 s-a clasat profesorul meu Titi Aur, iar pe 3 marele pilot Puiu Rusu care pe atunci concura cu un VW Golf diesel, o masina mult inferioara masinilor top 5 din campionat. Duminica m-am calificat la 6 secunde distanta fata de locul 2, dar au reaparut problemele in concurs: mi se stricase treapta 4-a de viteza si am mers fara ea pana sus. Am castigat chiar si asa. Dar, din cauza unei greseli de regulament facute dupa Finish, in spatiul dintre Finish si Stop, am fost exclus si mi s-a anulat victoria. Nu-mi venea sa cred, mai ales ca nu a fost ceva pe care eu sa fi facut cu rea intentie sau premeditat: intorsesem masina sa testez treapta a 4-a, la sugestiile altui pilot experimentat. Am fost descalificat. A fost cel mai greu moment din cariera mea, consideram nedrept ca niste reguli sa imi anuleze rezultatul sportiv. Cea mai frumoasa victorie din viata mea imi fusese luata pe nedrept. Am avut lacrimi in ochi pentru prima oara de cand concuram. Ulterior, prin contastatie, mi s-a recunoscut rezultatul sportiv. Dar raul fusese facut. Eram dezarmat.

5. Radut Motorsport: Cum te-au ajutat prietenii sa treci peste cele mai grele momente?

D. Onoriu: Prietenii care mi-au fost alaturi au fost cei care sunt la randul lor pasionati de motorsport, fosti piloti sau fani. Unul dintre ei este Gabi Tiura, pilot la randul sau, care detine service-ul X-Motors si care mi-a fost partener in 2009, anul in care am iesit campion national absolut. Au fost si momente grele financiar, mai ales ca afacerile mele sunt in domeniul imobiliar si piata a fost in cadere multa vreme. Imi era din ce in ce mai greu sa imi sustin aceasta pasiune, mai ales ca sponsorii nu se ingramadeau la piloti cu performante, ci alegeau dupa alte criterii. Gabi a fost unul dintre putinii prieteni care imi intelegea pasiunea si a fost o perioada in care m-a ajutat si fara sa factureze. 

6. Radut Motorsport: De ce nu se baga sponsorii in VTM?

D. Onoriu: Din cate am observat, sponsorii care apar pe masinile pilotilor din campionat sunt prieteni de familie, vecini sau pilotii isi promoveaza propriile afaceri. Un mecanism de sponsorizare pe baza performantelor si a planurilor de promovare asa cum ar fi firesc nu exista la noi. Suntem inca la inceput sau exista un interes sa fie tinut acest sport in umbra. E pacat ca exista prea putini profesionisti, iar managerii de echipe sau pilotii se lovesc de interese ascunse. 

7. Radut Motorsport: De ce Federatia nu face promovare mai mare?

D. Onoriu: Fie nu le pasa, fie sunt depasiti sau nu se pricep. De la an la an dispar promotori importanti. Imi amintesc ca la un moment dat Dragos Valceanu incepuse o promovare profesionista cu site-ul rally.ro, dar s-a retras din aceasta lume care l-a dezamagit. Au aparut totusi si progrese: emisiunea Ro Motorsport de pe Digi Sport este unul dintre ele, din pacate fara concurenta deocamdata. 

8. Radut Motorsport: Ai vrea sa schimbi ceva in regulament?

D. Onoriu: M-am implicat in modificarea regulamentului de multe ori, mai ales atunci cand m-am lovit singur de situatii absurde. Introducerea monopostului in aceeasi grila cu turismele a fost o astfel de situatie. Nu mi s-a parut niciodata corect ca un monopost sa fie declarat cel mai bun, in conditiile in care adversarii sai sunt turisme. Un monopost poate fi declarat cel mai bun dintre monoposturi. Nu poti incurca merele cu perele si sa alegi pe cel mai bun. Am studiat mult regulamentele europene si am descoperit foarte multe “adaptari” nepotrivite in regulamentul nostru. Anul acesta s-au cumulat ambele manse de concurs si, desi nu am concurat inca in aceste conditii, cred ca se ofera o sansa ca turismele sa castige astfel lupta nedreapta cu monoposturile. In una din mansele de concurs poate sa ploua, iar in aceasta situatie monoposturile se claseaza chiar si in spatele celor de la grupa N. Stiu ca sunt multi care vor sa schimbe acest sistem. Mie imi convine.

9. Radut Motorsport: Despre Radut si Ciobotaru?

D. Onoriu: Stiu ca de la inceput ei au fost foarte apropiati. Intr-una din etapele de la Campulung Muscel, cand eu eram pe locul 1 in campionat la general si nu puteam sa imi risc aceasta pozitie, aveam nevoie de o piesa pentru masina mea Mitsubishi EVO 5. Nu o gaseam nicaieri, la nimeni, si mai erau cateva minute pana luam startul din nou sau pierdeam pozitia de lider in campionat. Ciprian, desi isi asigurase locul 2 la grupa sa, m-a ajutat si a ales sa nu mai faca urcarea, pentru a ma ajuta pe mine. Si-a parcat masina lui langa a mea si a spus: “I-a ce iti trebuie de pe ea ca sa faci urcarea.” Si a plecat, neputand sa vada cum i se dezmembreaza masina. Datorita gestului lui, am castigat. Nu multi piloti ar fi facut asta. Cu Lucian Radut nu am interactionat foarte mult. A fost primul pilot de la grupa H pe care l-am vazut LIVE, la Resita, cand concura cu Fordul. Masina mea se stricase si am fost nevoit sa astept sa urce masinile. M-a impresionat si nu-mi venea sa cred cat de tare se merge in acest campionat si cat spectacol oferim celor de pe margine, comparativ cu raliul unde masinile sunt limitate si nu ating vitezele pe care le obtinem pe traseu montan. 

10. Radut Motorsport: Despre Edu Stan?

D. Onoriu: Eram copil cand mergeam la curse ca spectator, iar Edu, varul meu, concura. Inca de pe atunci mergea tare, ajunsese campion. Eram fascinat si imi doream ca intr-o zi sa concurez si eu. Erau multi piloti aroganti care nu stateau de vorba cu noi, cei pasionati de pe margine. Cred ca asta a fost si unul din motivele care m-a facut sa ma apropii de fanii mei: pentru ca nu vroiam ca ei sa simta respingerea sau ignorarea pe care eu, care ii idolatrizam pe unii din piloti, o simteam atunci. Intoarcerea lui Edu in curse acum, cand pot concura cot la cot cu el, ma bucura si ma ambitioneaza. Este un pilot complex, un profesionist, un adversar de temut pentru orice pilot. Are experienta si talent suficient cat sa ne ofere in continuare surprize in campionat. Prezenta lui la start ma va motiva si mai mult sa revin.

Text redactat de catre Radut Motorsport.

marți, 25 martie 2014

Video: Teaser Salonul Auto Moto 2014


Dupa ce Raliul Brasovului a deschis cu succes balul evenimentelor automobilistice din Romania in anul 2014, iata ca a venit randul Salonului Auto Moto sa incante privirile pasionatilor de masini si motoare cu ultimele noutati in domeniu.

Asa cum ne-au obisnuit deja organizatorii, Salonul Auto Moto, va avea si in acest an cartierul general in Piata Constitutiei, in perioada 2-6 aprilie. Ca la fiecare editie de pana acum, vor participa producatori, importatori si distribuitori de atuovehicule, componenete auto si moto, piese de schimb, motociclete, biciclete si accesorii, tuning, echipamente service auto, companii de leasing, companii de asigurari, specialisti in inchirieri auto, reprezentanti media etc.

Si ca orice eveniment de profil care se respecta, Salonul Auto Moto are programate diverse concursuri cu premii in bani si produse precum si numeroase alte surprize pregatite pentru publicul vizitator. Astfel, trebuiesc mentionate demonstratiile ce vor fi oferite de catre Titi Aur si Sorin Ene, dar si prezenta echipei Campioane Nationale la Viteza in Coasta in 2013, Rally Dream Team.

Nu vor lipsi nici concertele live, ce vor fi sustinute de catre peste 50 de artisti romani. Iar in plus, fata de anii trecuti, in cadrul Salonului Auto Moto, va fi amenajata si o zona de Consignatie unde cei care doresc sa isi vanda accesoriile pe care le detin si considera ca nu le mai sunt de folos, le pot plasa acolo incepand cu ziua de vineri 4 aprilie.

Mai multe detalii despre acest eveniment, pretul biletelor si program puteti gasi atat pe site-ul oficial www.sam.ro cat si pe pagina de Facebook a Salonului Auto Moto.

Si cum nu a mai ramas mult timp pana cand Salonul Auto Moto isi va deschide portile, va propun sa vizionati teaser-ul editiei 2014.

Enjoy !

luni, 24 martie 2014

Rezumat Video Raliul Brasovului 2014 by Motor Media


Editia cu nr 43 a Raliului Brasovului si totodata prima etapa a CNR 2014, s-a desfasurat in week-end-ul recent incheiat pe o vreme neasteptat de frumoasa, comparativ cu ultimii ani. A fost un raliu reusit, bine organizat si cu numerosi spectatori prezenti pe probele speciale, la finalul caruia s-a impus campionul ultimelor 2 editii a CNR, francezul Francois Delecour.

Spre deosebire de anii trecuti, Delecour a avut parte de concurenta pe masura din partea lui Marco Tempestini si a localnicului Dan Girtofan, care i-au suflat serios in ceafa francezului, pe parcursul celor 2 zile de intreceri. Mai mult chiar, Tempesta a reusit si 5 victorii de speciala, care la final l-au adus la 13,5 secunde in spatele lui Francois Delecour. Nu e foarte bine, dar nici foarte rau, dupa cum el insusi declara pe pagina de Facebook a Napoca Rally Academy. Un lucru e clar insa: Marco Tempestini s-a acomodat de minune cu noul Ford Fiesta R5 si e extrem de nerabdator sa ia starul si la etapele de macadam, unde spera el sa valorifice din plin potentialul Rebeccai

Marco Tempestini
Nu acelasi lucru se poate spune despre Edwin Keleti, posesorul celuilalt Ford Fiesta R5 care participa in Campionatul National de Raliuri, si care, cel putin la etapa brasoveana, a dovedit ca aceasta masina este inca o palarie mult prea mare pentru el. Cat despre ceilalti piloti implicati in lupta pentru primele pozitii, trebuiesc remarcate abandonurile lui David Botka, Gergo Szabo si Bogdan Marisca.

Manu Mihalache
Raliul Brasovului 2014 a fost totusi, din punctul meu de vedere cel putin, raliul pilotilor de top care nu detin la ora actuala material competitional de ultima generatie. Astfel, i-am putut admira la lucru pe Manu Mihalache, care a dominat autoritar clasa 3, la bordul unui Mitsubishi Lancer Evo IX si a obtiunt si un loc 5 la general dupa ce l-a devansat pe ultima speciala pe Edwin Keleti, sau Alex Mirea, care a sfidat toate legile fizicii si a facut spectacol pe probele speciale castigand categoric intrecerea in Cupa Dacia. 

Alex Mirea
Iar daca mai era cazul, Vali Porcisteanu a dovedit inca o data ca este un mare pilot, dupa ce a concurat cu un Renault Clio R3 Maxi Evo de imprumut, pe care nu il mai pilotase niciodata inaintea etapei de la Brasov. Pitesteanul si-a amintit de vremurile cand debuta cu o Dacia Nova de Cupa si de perioada imediat urmatoare, in care facea senzatie cu Citroen-ul Saxo inscriptionat Daurette si a reusit un loc 2 la clasa 5 cat si la categoria masinilor cu 2 roti motrice, in spatele vicecampionului de anul trecut al clasei, Adrian Raspopa, dar in fata castigatorului Cupei Dacia 2013, Raul Badiu, in timp ce in clasamentul general a ocupat pozitia a 8 a.

Vali Porcisteanu
Sper in continuare, ca Vali Porcisteanu sa gaseasca sponsori pe masura si sa il vedem si la restul etapelor din acest sezon, pe o masina cu care sa se poata bate de la egal la egal cu Delecour, Tempestini, Girtofan sau Szabo.

In ce priveste, surpizele placute ale acestei prime etape, trebuiesc mentionate evolutiile lui Dan Girtofan si Simone Tempestini. Desi Giri este un obisnuit al podiumului si al luptei pentru titlul suprem, trebuie laudat pentru atitudinea cu care a abordat acest raliu. Hotarat sa uite toate ghinioanele si lipsa bugetului corespunzator din sezonul trecut, pilotul brasovean a facut o cursa spectaculoasa si si-a asigurat la final, ultima treapta a podiumului.

Dan Girtofan
Simone Tempestini a dovedit tuturor ca aschia nu sare departe de trunchi si la bordul unui Peugeot 207 S2000, a reusit sa se impuna pe PS 9 Cheia, in lungime de 27,5 km. Entuziasmul si lipsa de experienta au facut insa, ca juniorul Napoca Rally Academy sa iasa in decor pe speciala Babarunca si astfel, sa-si piarda locul din primii 10 in clasamentul general. 

Simone Tempestini
Una peste alta, Raliul Brasovului 2014, a aratat ca intrecerea interna nr 1 este pe o evidenta panta ascendenta. Daca celalte etape vor fi la fel de bine organizate iar stabilitatea financiara va fi prezenta in bugetul pilotilor, atunci ne putem astepta la o editie extrem de disputata a CNR.

Pana la urmatoarea etapa, programata la Arad in perioada 9-10 mai, va propun sa urmarim 2 scurte rezumate video ale celor 2 zile de intreceri de la Brasov, realizate de catre Motor Media.

Enjoy !


Ziua 1:


Ziua 2:

joi, 20 martie 2014

Se cauta sponsori pentru Vali Porcisteanu !


4Tuning si STREETMANIACS au lansat o campanie prin care vor sa il ajute pe Vali Porcisteanu sa poata lua startul la toate etapele din acest sezon al CNR. Astfel, mesajul pe care il transmit catre cei interesati este urmatorul:

Cel mai bun pilot roman de raliu, Vali Porcisteanu, Campion National 2011, Vice - Campion National 2012, cel mai bun pilot roman de raliu de 5 ani incoace, singurul pilot roman caruia i s-a decernat cel mai prestigios titlu din Campionatul European de Raliuri, e intr-o situatie disperata. Dupa ce a fost inlocuit in cadrul echipei cu un pilot maghiar, Vali s-a trezit fara masina, fara buget, in imposibilitatea de a mai concura. Cu sprijinul prietenilor, Vali a primit cu imprumut o masina pe care sa concureze in 2014 (in imagine). Dar cum o masina nu functioneaza fara benzina, anvelope de rezerva, piese iar pentru a participa la competitii e nevoie de taxe de inscriere, cazare, etc, fac un apel catre prietenii mei (persoane fizice sau juridice) sa ne contacteze daca doresc sa sustina acest demers (nebunie curata, zic eu). Daca vreti sa vedeti numele firmei dvs sau al firmei la care lucrati pe masina celui mai titrat pilot roman din ultimii 5 ani, acum e momentul. Va asteptam sa va alaturati partenerilor actuali intr-un proiect pornit din suflet. Orice suma e binevenita!

Detalii suplimentare puteti obtine la tel 0722.205.079 sau printr-un mesaj privat pe pagina de Facebook STREETMANIACS.

Remember: Raliul Brasovului 2004 by Speed


10 ani au trecut de cand Speed, singura emisiune romaneasca dedicata exclusiv Campionatului National de Raliuri prezenta pe canalul international Motors TV, si-a facut aparitia in peisajul media autohton. Au fost 10 ani, in care Emisiunea Speed, a insumat aproximativ 70 editii, realizate de catre Laura si Razvan Radache, carora din 2011 li s-a alaturat si producatorul Laviniu Lazar.

Dintre toate insa, prima editie dedicata Raliului Brasovului 2004, ramane piatra de temelie a acestui proiect extrem de ambititos, ce a evoluat de la un reportaj de 15 minute difuzat de catre postul local Mix TV Brasov, la o emisiune de 30 minute pe un post international de specialitate.

Felicitari echipei de la Emisunea Speed pentru toate realizarile de pana acum, si asteptam cu nerabdare editia dedicata Raliului Brasovului 2014.

Iar din arhiva Emisiuni Speed, propun spre vizionare prima editie a acesteia din 2004.

Enjoy !

miercuri, 19 martie 2014

Piloti VTM: Dragos Savlovschi


Radut Motorsport il prezinta pe Dragos Savlovschi, pilot debutant in CNVC, Grupa H4:

Dragos Savlovschi a debutat in CNVC in 2013 pe una din cele mai dificil de pilotat masini cu tractiune spate. Ne-a raspuns la cateva intrebari pe care le-am adresat tuturor pilotilor care au participat anul trecut in campionat. 

Carte de vizita masina: 
Marca si model - Bmw 323i (E30) 
Cilindree - 2300 
Putere - 170 cp 
Cuplu - 245 nm 

Modificari:
- Admisie si evacuare marite , soft , suspensie intarita , frane stock, diferential 4,1 , blocant si cam atat 

Grupa si Clasa de participare in CNVCR:

 - Debutanti si H3 

Locul obtinut in 2013 la grupa si clasa:
- Locul 8 Debutanti cu 7 participari si 3 abandonuri tehnice

Ce are deosebit masina ta? 
- Este o masina greu de pilotat, care te pune la incercare in orice viraj. Nu te plictisesti in ea si acumulezi experienta la fiecare urcare. 

Cum ai te-ai inteles cu ea? 
- Ne-am inteles bine, desi mi-a oferit cateva surprize la fiecare cursa. Sunt multumit ca am terminat in puncte la fiecare cursa, unde nu am avut probleme tehnice.

Ce alta masina crezi ca ti se potriveste? 
- Sunt inca la inceput si nu pot aprecia ce tip de masina este cea mai potrivita pentru mine, insa sunt mai atras de masinile cu tractiune spate.

Ai concura pe un monopost?
 - Da si daca bugetul imi va permite, cu siguranta voi incerca macar un sezon. 

Ce ti-a placut in sezonul 2013? 
- Diversitatea traseelor, nivelul competitional foarte ridicat la debutanti. 

Ce nu ti-a placut in sezonul 2013? 
- Ca nu am fost la fel de pregatit din punct de vedere tehnic ca adversarii mei directi si mai ales abandonurile tehnice.

Ce ai vrea sa schimbi pentru sezonul 2014? 
- Sa particip cu o masina mai bine pregatita din punct de verede tehnic si sa reusesc primul podium.
 
Ce etapa ti-a placut cel mai mult? De ce?
 - Sinaia - este un traseu foarte tehnic unde puterea masini nu este asa importanta. 

Cine te-a ajutat cel mai mult?
 - Ion Nicolae este persoana care m-a sustinut si m-a ajutat sa intru in aceste competitii. 

Cum te-a sustinut familia?
 - Foarte bine. Sunt putin ingrijorati pentru siguranta mea, insa accepta ca asta vreau sa fac si ma sustin cat se poate. 

Cum vrei sa te implici pentru a creste vizibilitatea motorsportului in Romania? Cine crezi ca ar trebui sa faca mai multa imagine? 
- Pai este clar ca implicarea trebuie sa vina de la cei care practica acest sport, sa atragem un public cat mai larg si investitori, ca dupa cum bine stiti este un sport foarte costisitor si performatele depind foarte mult de bugete. Eu deja incerc sa atrag diverse societati sa faca sponzorizari pentru echipa din care fac parte.
 
Cum ti s-a parut emisiunea de pe DIGI? Ai schimba ceva la ea? Ce crezi ca si-ar dori publicul sa vada mai mult in emisiune? 
- Recunosc ca nu m-am uitat la toate emisiunile, insa ce cred ca ar aduce un plus ar fi numarul de camere pe traseu, care ar trebuie sa fie mai mare ca sa surprinda toate evenimentele spectaculoase. Cred ca ar ajuta foarte mult daca s-ar monta pe traseu, tabele electronice cu clasamente, timpi intermediari si alte informatii utile pentru spectatorii curselor. Cei mai multi dintre spectatori nu stiu care sunt castigatorii competitiei sau macar care este numele pilotului pe care il vad. 

Ai schimba numele de “viteza in coasta”, pentru a fi mai bine inteles de public? Daca da, care ar fi acela?
 - Pai cel mai simplu ar fi sa folosim denumirea internationala anume Hillclimb.

Text redactat de catre Radut Motorsport.

luni, 17 martie 2014

CNR 2014: Una calda, alta rece..

Foto: Vali Porcisteanu
La sfarsitul acestei saptamani va avea loc prima etapa a editiei 2014 a Campionatului National de Raliuri, Raliul Brasovului Tess Rally Romtelecom, eveniment asteptat cu sufletul la gura atat de piloti cat si de iubitorii sporturilor cu motor din Romania, dupa o lunga si plictisitoare pauza de iarna.

Si cum debutul de sezon este un prilej bun de a prezenta ultimele noutati, organizatorul CNR, in speta Federaratia Romana de Automobilism Sportiv a emis un comunicat legat de etapa brasoveana, in care a incercat sa prezinte, in mare, coordonatele editiei 2014 a competitiei automobilistice nr 1 din Romania.

Toate bune si frumoase pana aici. Numai ca liderul Napoca Rally Academy, Marco Tempestini, a observat o scapare in comunicatul FRAS, si anume, nu a fost mentionat niciun pilot din Brasov, iar despre NRA si ai sai piloti, tacere totala. Se pare ca mai marii FRAS uita faptul ca Brasovul a fost mereu unul din cele mai implicate orase in sportul cu motor romanesc, iar pilotii locali, precum Dan Girtofan, Manu Mihalache sau George Grigorescu sunt oameni care de ani de zile, reprezinta cu mandrie si rezultate bune acest oras in Camionatul National de Raliuri. Nu mai vorbim de numarul de victorii si titlurile de Campion National pe care Giri si G X G le-au adunat de-a lungul anilor in care s-au aliniat la startul etapelor din CNR, pentru ca atunci scoaterea lor din context echivaleaza cu o lipsa totala de respect.

In ceea ce priveste omiterea din comunicatul FRAS a oricarui detaliu despre Napoca Rally Academy, echipa Campioana Europeana, in ERC Production Cup 2013 si singura echipa in adevaratul sens al cuvantului din CNR, supararea lui Marco Tempestini este pe deplin justificata. Sa nu uitam totusi ca NRA a avut in sezonul 2013, reprezentati la toate clasele din CNR, iar la ora actuala, prin programul Junior NRA, le ofera pentru urmatoarele 2 sezoane, participare completa in Junior WRC lui Simone Tempestini, campion national en-titre la debutanti, si in Junior ERC lui Florin Tincescu ,vicecampion la Cupa Dacia.

Cu alte cuvinte, ce a facut si face in continuare Marco Tempestini la Cluj pentru montorsportul romanesc, reprezinta, din punct de vedere valoric, cu mult mai mult decat cele 2 titluri de Campion National Absolut obtinute de Francois Delecour pe plaiuri mioritice.

Marco Tempestini testand  la Straja inainte de Tess Rally 2014
Fara discutie, Francois Delecour este un mare campion, un pilot cu experienta care a ridicat mult stacheta in CNR. Insa meritele sale, in ceea ce priveste sportul cu motor din Romania se opresc aici. Asta pentru ca el se urca in masina sa de concurs, participa la o etapa din CNR, dupa care pleaca la el acasa,  in Franta. Prin comparatie cu Delecour, Marco Tempestini, traieste in Romania, participa in CNR cu o licenta romaneasca, pune serios umarul la dezvoltarea motorsportului romanesc, iar cand participa in competitiile internationale, tot pentru Romania o face. Si sunt sigur ca eforturile sale de a aduna bugetul necesar pentru ca Napoca Rally Academy sa faca performanta la nivel inalt, atat in Romania cat si in competitiile internationale, sunt uriase.

In aceste conditii nu este oare normal si justificat ca Marco Tempestini sa fie suparat atunci cand intr-un comunicat oficial al FRAS de dinaintea startului de sezon nu se mentioneaza absolut nimic despre Napoca Rally Academy ? Eu zic ca are mare dreptate Tempesta aici..

Lasand la o parte aceasta bila neagra pusa, pe buna dreptate, in dreptul celor de la FRAS inca dinaintea inceperii sezonului competitional 2014, trebuie sa mentionez ca sunt extrem de fericit la auzul vestii ca la startul Raliului Brasovului, se va alinia pana la urma si cel mai bun pilot roman din ultimul deceniu, Valentin Porcisteanu. Si chiar daca nu o va face cu o masina de top asa cum si-ar fi dorit, prezenta lui Vali la Brasov este posibila datorita lui Mihnea Dutescu, un om care stie ce inseamna pasiunea pentru curse, si care i-a imprumutat Campionului National Absolut din 2011, un superb Renault Clio R3 Maxi Evo.

Tradat de catre BCR Leasing Rally Team si inlocuit cu Gergo Szabo, Vali Porcisteanu s-a vazut lasat pe dinafara inainte de startul sezonului 2014. Nu a mai contat faptul ca in ultimele sezoane a fost cel mai bine clasat pilot roman si singurul care a reusit sa castige un titlu  de Campion National Absolut in fata pilotilor straini, care participa an de an, cu bugete mult peste cele ale conationalilor nostri. Dar iata ca spirtul de luptator al lui Vali Porcisteanu, a invins din nou neajunsurile materiale si i-a permis sa poata fi prezent, cel putin la prima etapa a CNR.

Si chiar daca va concura pe o masina cu 2 roti motrice, sunt sigur ca Vallino va merge asa cum ii place lui mai mult, la limita, si va termina acolo in top 10, si desigur invingator la clasa, pentru ca talentul face parte din categoria lucrurilor pe care banii nu il pot cumpara. In compartie cu alti piloti pe care masinile de top din dotare si bugetul solid ii conduc spre primele pozitii ale clasamentelor, Vali Porcisteanu, a dovedit de-a lungul anilor ca are cu ce atunci cand vine vorba de a aduna victorii pe speciale si chiar victorii de etapa. Si o va face in continuare, atata timp cat va putea sa se alinieze la start, sunt sigur de asta.

Never give up, never surrender Vali Porcisteanu, pentru ca lumea raliurilor de la noi ar fi, cu siguranta, mult mai saraca fara tine.






duminică, 16 martie 2014

Video: Need For Speed Trailer


Saptamana aceasta, a debutat pe marile ecrane din toata lumea filmul  Need For Speed, bazat pe celebra serie de jocuri video cu acelasi nume. Cotat de catre IMDB, cu 7.4, Need For Speed, ii are in rolurile principale pe Aaron Paul, Dominic Cooper si Scott Mescudi (aka Kid Cudi )

Povestea filmului este una simpla si implica masini cu sute de cai putere, adrenalina, tradare si razbunare, actiunea fiind plasata in lumea curselor de strada din State. 

Marea necunoscuta la ora actuala este daca Need For Speed va ajunge sa aiba succes similar cu cel al seriei Fast & Furious, insa dupa cum arata trailerul oficial, sunt sanse mari ca acest lucru sa se intample.

Voi ce parere aveti ?

Enjoy !

marți, 4 martie 2014

Video: Teaser Rally Mexico 2014


Runda cu nr 3 a Campionatului Mondial de Raliuri 2014, Raliul Mexicului, va avea loc la sfarsitul acestei saptamani, mai exact intre 6 si 9 martie. Etapa mexicana, este prima etapa de macadam a sezonului si va fi alergata in zona muntoasa situata in apropierea oraselor Leon, Guanajuato, Silao si Irapuato.

Ca si in anii trecuti, la startul Raliului Mexicului, se va alinia si pilotul american al Hoonigan Racing Division (fosta Monster World Rally Team), Ken Block, care promite ca de fiecare data sa faca spectacol pe probele speciale.

Si cum pana la start au mai ramas doar 2 zile, propun spre vizionare teaserul oficial al raliului Mexicului 2014.

Enjoy !

sâmbătă, 1 martie 2014

Piloti VTM: Adi Iliescu



Radut Motorsport il prezinta pe Adi Iliescu, pilot debutant in CNVC:

Adi Iliescu este pilot junior in CNVCR si conduce un Renault Clio RS. 

Pasiunea pentru motorsport (moÈ™tenită pe linie parentală, Adi fiind băiatul lui Sorin Iliescu, alt nume cu rezonanță pe coastele din România) È™i-a făcut simÈ›ită prezenÈ›a încă de la vârsta de 6 ani, când juniorul Iliescu a luat un prim contact mai serios cu un kart de competiÈ›ie. A fost dragoste la prima vedere iar după numai câteva tururi de pistă la comenzile micuÈ›ului bolid devenea clar că automobilismul sportiv avea să mai facă o victimă în familie. Timpul a dat dreptate acelor trăiri, iar la mai bine de zece ani de la acel moment, indiferent de dimensiunea "jucăriei" strunite, Adi se poate numi pilot în adevăratul sens al cuvântului. Și chiar dacă abia a stins 17 lumânări pe tortul aniversar, Adi Iliescu se poate lăuda cu o experiență frumoasă în automobilismul sportiv românesc. 
El este genul de pilot care nu a ars etape, după câțiva ani de karting urmând doi ani în care a luat startul în Campionatul NaÈ›ional de ÃŽndemânare Auto (Dacia Logan), rezultatele obÈ›inute (vice-campion naÈ›ional) recomandându-l ca pe un tânăr cu mare potenÈ›ial. A urmat, firesc, trecerea la viteză în coastă, debutul consemnându-se la bordul aceluiaÈ™i Logan. EvoluÈ›iile constant bune È™i o putere de concentrare atipică vârstei asigurându-i titlul naÈ›ional la juniori în chiar anul său de debut. A urmat apoi un pas înainte în carieră, Adi primind în stăpânire peste 200 CP, furnizaÈ›i de automobilul cu care concurează È™i în ediÈ›ia 2013 a Campionatului NaÈ›ional de Viteză în Coastă Dunlop, un Renault Clio RS de Grupa A. 
Cum evoluÈ›ia sa nu se putea opri la acest nivel, beneficiind de sprijinul necondiÈ›ionat al familiei È™i al celor apropiaÈ›i, Adi va face cât de curând pasul È™i spre lumea raliurilor, fiind pregătit pentru o nouă provocare în carieră. Chiar dacă își va canaliza interesul È™i spre această disciplină, el intenÈ›ionează să concureze È™i mai departe în CNVCD, unde speră ca în cel mai scurt timp să treacă în tabăra băieÈ›ilor mari, adică a automobilelor cu patru roÈ›i motrice. 

Cât despre relația sa cu membrii Rally Dream Team, Adi ne-a spus "cum aș putea să-i privesc altfel pe băieți decât admirativ? Am crescut practic sub ochii lor, la propriu, iar ei au devenit din ce în ce mai buni sub privirile mele. Dacă atunci eram spectator, acum sunt în aceeași "barcă" cu ei, iar cât de curând sper să ajung să le pun probleme reale în clasamente. Și sincer nu mi-e teamă de acel moment, dacă voi avea norocul să vină, pentru că atât Lucian cât și Ciprian sunt băieți de caracter, care dincolo de întrecerea propriu-zisă știu să se comporte fair play cu oricine, chiar dacă este vorba de adversari. Deocamdată sunt la stadiul la care învăț; de la orice pilot de valoare, deci și de la ei, dar cred cu tărie că va veni momentul în care voi putea să fiu și eu un punct de reper pentru alții"

Text redactat de catre Radut Motorsport.

Fiesta WRC Facelift nu va debuta in Mexic !

Sursa foto: M-Sport

Cu toate ca fusese dat ca sigur debutul modelului Ford Fiesta RS WRC Facelift, in Raliul Mexicului, programat sa aiba loc in perioada 6-9 martie, M-Sport a anuntat ca nu se pune problema ca aceasta versiune sa ia startul inca.

Conform celor postate pe pagina lor de Facebook, modelul cu facelift se afla inca in faza de testare si dezvoltare, dar isi va face aparitia in momentul in care designerii si inginerii de la M-Sport vor fi pe deplin multumiti de rezultate.

Iar pana cand Ford Fiesta WRC Facelift se va alinia la startul unei etape din Campionatul Mondial de Raliuri, nu ne ramane decat sa il urmarim pe Elfyn Evans in materialele video filmate la sesiunea de teste premargatoare Raliului Mexicului.

Enjoy !