vineri, 19 aprilie 2013

Citroen ZX Rally Raid



Povestea de succes a lui ZX Rally Raid incepe in 1990, cand, dupa victoria obtinuta de Ari Vatanen in Raliul Paris-Dakar, Peugeot decide sa se retraga si preda stafeta varului Citroen. Astfel, cele 4 succese consecutive obtinute de constructorul francez in cel mai celebru rally-raid din lume, cu modelele 205 T16 si 405 T16, in perioada 1987-1990, aveau sa fie doar inceputul unui deceniu de glorie pentru concernul PSA (Peugeot si Citroen).

Beneficiind din plin de experienta colegilor de concern, Citroen, lanseaza in acelasi an, 1990, prima varianta a modelului ZX Rally Raid. Botezat MK1, acesta era echipat cu un motor turbo, cu 16 valve, amplasat central, de 1905 cmc ce dezvolta in jur de 320 cp, cu un cuplu maxim de 490 NM la 6000 rpm, avea cutie de viteze in 6 trepte si tractiune integrala. Asadar, orice asemanare cu modelul ZX de serie se limita doar la aspectul exterior.

Citroen ZX Rally Raid MK1

ZX Rally Raid debuteaza cu o victorie la Baja Aragon 1990 in Spania, pilotata de  triplul castigator al raliului Paris-Dakar, finlandezul Ari Vatanen. Mai mult, Citroen reuseste si locul 2 la acesta competitie prin legendarul Jacky Icx. Inceputul promitator le-a dat aripi francezilor, care in acelasi an au mai reusit un loc 4 la Raliul Faraonilor prin acelasi Ari Vatanen.

Era nevoie insa de mai mult de atat pentru a continua traditia inceputa de Peugeot. Asa,ca in 1991, la prima participare in Raliul Paris-Dakar, dupa 9000 km parcuri prin desertul african, Citroen-ul ZX Rally Raid pilotat de Ari Vatanen, trece primul linia de sosire, in timp ce al doilea echipaj Citroen se claseaza pe locul 6. Ari Vatanen ajungea astfel la 3 victorii consecutive in aceasta competitie si la 4 per total, in timp ce Citroen intra in clubul select al constructorilor care s-au impus in acest raliu. Mai mult chiar, ZX Rally Raid a incheiat anul 1991 cum nu se putea mai bine: locurile 1, 2 si 3 in Raliul Faraonilor si un loc 3 la Baja Aragon, reusit de Vatanen.

1992 vine cu schimbari de regulament in ceea ce priveste sponsorizarea, legile din Franta interzicand firmelor producatoare de tigari sa mai cumpere spatiu publicitar pe masinile de raliu. Citroen se vedea astfel nevoit sa renunte la parteneriatul cu Camel si la culoarea galbena, mostenite de la Peugeot si sa adopte culoarea ce va consacra atat modelul ZX Rally Raid, cat si intregul lor departament Sport: rosu. Odata cu aceasta schimbare de culoare, se lanseaza si a treia varianta ZX Rally Raid, MK3, dupa ce la MK2, o varianta latita a lui MK1, s-a renuntat, ca urmare a anularii Raliului Paris - Beijing de la sfarsitul anului 1991.

Citroen ZX Rally Raid MK2

Rezultatele au fost un pic sub asteptari pentru Citroen, la editia din 1992 a raliului Dakar: locurile 4, 6 si 7, insa in Raliul Tunisiei, ZX Rally Raid, acapareaza toate cele 3 pozitii ale podiumului. Finalul anului aduce o alta victorie pentru Citroen ZX Rally Raid, in raliul Paris – Moscova – Beijing, prin echipajul Pierre Lartigue / Michel Perin, acelasi care se impusese cu cateva luni in urma si in Tunisia.

In 1993, FIA, decide infiintarea Campionatului Mondial de Rally-Raid, moment in care incepe dominatia Citroen la nivel mondial. Chiar daca nu au castigat editia din acel an a Raliului Dakar, clasarea pe locurile 2 (Pierre Lartigue) si 3 (Hubert Auriol) a insemnat acumularea de puncte importante in clasamentul constructorilor pentru masinile Citroen si pentru Pierre Lartigue in cel al pilotilor. Cumulate cu rezultatele din celelalte etape ale sezonului, Citroen ZX Rally Raid si Pierre Lartigue reuseau dubla: tilul mondial la piloti si la constructori, in dauna ghimpelui Mitsubishi.

Citroen ZX Rally Raid MK3
Pierre Lartigue devenea pilotul numarul 1 al lui Citroen si in acelasi timp omul care conducea echipa Citroen in batalia pentru suprematie impotriva japonezilor de la Mitsubishi, castigatorii ultimelor 2 editii ale Dakar-ului.

Cu o varianta imbunatatita a lui MK3, si anume ZX Rally Raid MK4, Citroen si Pierre Lartigue domina sezonul 1994 al Campionatului Mondial de Rally-Raid, castigand toate etapele, cu exceptia Baja Italia, adjudecata de alt pilot Citroen, fostul campion mondial de raliuri Timo Salonen. Astfel, cuplul Citroen / Pierre Lartigue, castiga pentru prima oara Raliul Dakar, iar in final isi adjudeca din nou titlurile mondiale la constructori, respectiv piloti.

Citroen ZX Rally Raid MK4
Pentru sezonul 1995, Citroen aduce o ultima evolutie modelului ZX Rally Raid si anume MK5, ce se va diferentia de variantele anterioare printr-un motor nou, mai mare, de 2499 cmc si 330 cp, cu un cuplu maxim de 550 NM la 3500 rpm, cu ajutorul careia masina ajungea de la 0 la 100 kmh in numai 6 secunde si ii permitea o viteza maxima de 210 kmh. Deasemenea, caroseria a suferit unele modificari in mijloc si in spate, ceea ce a dus la o aerodinamica mai buna si la cresterea spatiului pentru rotile de rezerva si pentru piloti.

Cu aceasta ultima versiune a lui ZX Rally Raid, Lartigue se impune din nou in Raliul Dakar in editiile din 1995 si 1996, precum si in Campionatului Mondial si pastreaza astfel titlurile supreme in curtea Citroen.

Citroen ZX Rally Raid MK5
1997 avea sa fie ultimul sezon in care celebrele ZX Rally Raid rosii aveau sa concureze, conducerea Citroen anuntand retragerea. Si pentru ca aventura lor in Mondialul de Rally-Raid sa se incheie in forta, Citroen avea sa isi adjudece, pentru ultima oara titlurile mondiale atat la constructori cat si la piloti, doar ca de aceasta data nu a mai fost Lartigue cel care a urcat pe prima treapta a podiumului la final, ci Ari Vatanen.

Astfel, dupa 7 ani de participare in competitii la cel mai inalt nivel, Citroen ZX Rally-Raid, a strans un palmares absolut impresionant:

-         36 victorii din 42 de curse la care a luat startul
-         4 victorii in Raliul Paris – Dakar: 1991 - Ari Vatanen, 1994, 1995, 1996 – Pierre Lartigue
-         5 titluri Mondiale la piloti: 1993, 1994, 1995, 1996 – Pierre Lartigue; 1997- Ari Vatanen
-         5 titluri Mondiale la constructori: 1993, 1994, 1995, 1996, 1997


In ceea ce priveste departamentul Sport al Citroen, retragerea din cusrele de rally-raid a insemnat doar inceputul unei noi ere de succes in Campionatul Mondial de Raliuri, unde au reusit pana in prezent sa castige de 8 ori titlul mondial la constructori si de 9 ori la piloti prin magnificul Sebastien Loeb, recorduri absolute. Dar asta este o alta poveste, desigur, tot marca Citroen.

Mai multe poze cu toate versiunile Citroen ZX Rally Raid puteti vedea aici.

Surse foto: wikipedia.org,  citroen.org.uk, CitSportSite, autowp.ru, motor-clasico.com

Si pentru ca treaba sa fie treaba, am pus si 2 clipuri cu bestiile rosii in actiune care sper sa va placa, in ciuda calitatii, ce-i drept, mai scazute a inregistrarilor.

Enjoy !


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu