marți, 19 martie 2013

Dacia Sport Turbo




Povestea acestei extraordinare masini de curse incepe practic odata cu venirea lui Nicu Grigoras la Uzina Dacia, in 1973, omul care asemeni mult mai celebrului Jean Louis-Schlesser, si-a construit si pilotat propriile creatii. De fel, din Hudesti, judetul Bacau, Nicu Grigoras a absolvit Facultatea de Mecanica din cadrul Universitatii Politehnice Iasi in 1971 si fascinat de lumea curselor auto, reuseste sa se angajeaze la uzina pitesteana in 1973 cu scopul de a ajunge in cadrul departamentul de competitii. Timp de 3 ani si-a facut ucenicia la bancul de probe, perioada in care i-a cunoscut pe fratii Morase, Constantin Zarnescu si Andrei Bellu, alaturi de care avea sa scrie istorie pentru Dacia.


Debuteaza in cursele de viteza in coasta si pe circuit in 1976 si dupa numai 1 an reuseste sa castige primul sau titlu de campion la viteza in coasta pe o Dacia 1300 de grupa 2, masina pe care a impartit-o cu Andrei Bellu, pana la plecarea acestuia din urma in Germania. Specialist al motoarelor, Grigoras, se ocupa de partea tehnica a masinii, in timp ce Bellu lucra la caroserie, suspensii si frane. 

In 1980, Nicu Grigoras reuseste performanta de a castiga 5 titluri de campion la individual si 2 cu echipa, pentru care a fost rasplatit in 1981 cu titlul de maestru al sportului la automobilism si promovat sef al departamentului de competitii al Uzinei Dacia. Tot in 1981, impreuna cu Victor Nicoara, prepara pentru cateva intreceri de viteza din acel an, o prima varianta a Daciei Sport produsa de IATSA Brasov, ce primise numele de cod Brasovia. Cu aceasta masina, Victor Nicoara castiga prima cursa de viteza a sezonului, pe circuitul de la Braila, insa finalul sezonului avea sa il gaseasca departe de primele locuri, datorita numeroaselor probleme mecanice pe care le-a intampinat.

Aceasta prima varianta a Daciei Sport, beneficia de aceeasi fuzeta si punte ca berlina 1300, insa ampatamentul redus facea sa apara o diferenta de unghi de bracaj ce afecta mult tinuta de drum. Dupa intrarea acestui model in productia de serie, Grigoras nu se lasa insa descurajat de aceste neajunsuri si continua dezvoltarea Daciei Sport pentru curse in anii urmatori.

Inspirat de solutiile tehnice folosite de francezi pentru transformarea micutului Renault 5 in masina de raliu de Grupa B, Nicu Grigoras isi propune sa realizeze cel mai ambitios proiect al sau de pana atunci si anume o Dacie Sport cu motor turbo. Nu a fost deloc o misiune usoara intrucat blocul motor al Daciei nu era conceput pentru a suferi asemenea modificari drastice. Mai mult chiar, pana sa-i reusesasca transplantul, Grigoras a spart doua motoare la prima pornire a acestora. 

Rezultatul final al acestei operatiuni, Dacia Sport Turbo de Grupa C, a fost prezentata pentru prima oara pe 22 aprilie 1984 cu ocazia Marelui Premiu al Bucurestiului, unde, pilotata de insusi Nicu Grigoras, omul care o crease, uimeste pe toata lumea si castiga categoric, performanta greu de anticipat pentru o masina aflata la debut. Avea sa fie doar prima victorie dintr-un lung sir, care s-a incheiat de abia in 1989 cand Grigoras a parasit Romania.

Dacia Sport Turbo in 1984 la Romexpo
Pentru sezonul 1985, Nicu Grigoras pregateste o varianta mult imbunatatita a Daciei Sport Turbo, pe care o prezinta la saloanele auto de la Amsterdam si Copenhaga. Datele tehnice erau cel putin impresionante: 

-         motor cu 4 cilindrii in linie, 1397 cmc, de fabricatie romaneasca
-         chiuloasa de Renault Alpine 5 de serie
-         turbocompresor Garett sau KKK cu supapa de by-pass mecanica
-         injectie de benzina mecanica K Jetronic Bosch, preluata de la VW Golf 2 GTI 1.8 16v
-         presiune de supraalimentare 0,7 – 1,3 bar, reglabila din bord
-         putere maxima 180 – 220 cp la max 6500 rpm
-         cuplu maxim 20 – 25 kgfm la 3000 – 4000 rpm
-         cutie de viteze cu 5 rapoarte si 2 grupuri conice 9/34 si 8/33, ce permiteau obtinerea unei viteze maxime intre 220km/h, respectiv 180 km/h, in functie de varianta aleasa si configuratia circuitului.

Dacia Sport Turbo 1985
Cu aceasta masina, Nicu Grigoras,  avea sa doboare record dupa record in cursele de coasta si circuit si sa castige ambele competitii, fara a avea rival. Performantele sale remarcabile, il propulseaza in echipa Romaniei care participa in acele vremuri la Cupa Pacii si Prieteniei.

Sezonul 1986, avea sa fie insa cel mai bun din cariera sa. Pe langa cele 2 titluri de campion national la viteza in coasta si circuit, Nicu Grigoras, reuseste sa castige si Cursa Internationala de la Resita, etapa in cadrul Cupei Pacii si Prieteniei si devine astfel primul pilot roman care se impune in aceasta competitie. Modificarile aduse masinii in pauza competitionala, isi aratasera din plin efectele: instalatia de racire fusese mutata in partea din spate, pentru o mai buna echilibrare a maselor si pentru o ameliorare a tinutei de drum, suspensia era mai ridicata, accesoriile aerodinamice fusesera reconfigurate, iar deasupra lunetei aparuse un eleron mare, asemanator cu cel de la Peugeot 205 T16 Evo2.

Dacia Sport Turbo 1986
Mai mult chiar, Nicu Grigoras, anunta urmatorul sau mare proiect, si anume tranformarea Daciei Sport Turbo intr-o masina de raliu performanta, prin implementarea tractiunii integrale si omologarea ei pentru viitoarea Grupa S, dedicata prototipurilor, pe care FIA vroia sa o inaugureze in 1987. Acest proiect nu a mai fost insa pus in practica, pentru ca, odata cu interzicerea Grupei B, cauzata de accidentul mortal suferit de echipajul Henri Toivonen / Sergio Cresto in Turul Corsicii din 1986, FIA decide si anularea Grupei S. 

Chiar si asa, fara tractiune integrala, Dacia Sport Turbo, se putea transforma in numai 4 ore intr-o veritabila masina de raliu, prin modificarea configuratiei suspensiei si montarea pe bord a instrumentelor de masura si calcul. Desi nu a participat la multe raliuri, cel mai bun rezultat, a fost obtinut in 1988 in Turul Europei, cand echipajul Nicu Grigoras / Ionel Malaut, a ocupat locul 3 in clasamentul general, locul 2 la clasa 1300 – 1600 cmc si locul 1 in clasamentul marcilor, alaturi de echipa de uzina Dacia.

Dacia Sport Turbo - Turul Europei 1988
Proiectul Dacia Sport Turbo avea sa fie oprit in august 1989 cand Nicu Grigoras decide sa emigreze in Germania, iar caderea regimului comunist din luna decembrie urma sa incheie o perioada de glorie a sportului cu motor romanesc.

Dupa Revolutie, campionatul de viteza pe circuit este desfiintat, echipele angrenate pana atunci in competitiile interne incep si ele sa se destrame, iar toate realizarile obtinute prin ani de munca, aveau sa se piarda.

Aceasta soarta avut-o si ultima Dacie Sport Turbo a lui Nicu Grigoras, care in loc sa ajunga o veritabila piesa de muzeu, a sfarsit abandonata si uitata de lume intr-un garaj de pe langa Pitesti. Despre motorul care a facut-o celebra nu se mai stie nimic, a disparut complet, parca nici nu ar fi existat.

Dacia Sport Turbo a lui Nicu Grigoras in paragina
In aprilie 1999, cei ce l-au cunoscut pe maestrul Nicu Grigoras primeau o veste cutremuratoare: cel mai bun vitezist si preparator de motoare roman murise departe de tara, rapus de o boala necrutatoare.

Acum, Dacia Sport Turbo care domina cursele de circuit si coasta in anii ’80, mai exista doar in memoria pasionatilor de sporturi cu motor care au apucat sa o vada in actiune si in putinele imagini ramase din acea perioada.

Mare pacat !

O galerie foto cu Dacia Sport Turbo puteti vedea aici.

Surse foto: bloganul.blogspot.ro, daciasport.3xforum.ro, autorally.ro/forum, facebook.com/nicu.grigoras.37, DaciaClub.ro, Reno.ro

Am gasit si un clip interesant de la o etapa de circuit, la Pitesti care sper sa va placa.

2 comentarii:

  1. Priveste si acest omagiu adus lui Nicu Grigoras...
    http://www.youtube.com/watch?v=8GC0TNoOm5Q

    RăspundețiȘtergere
  2. cea alba de pe remorca inca exista si a intrat intr-un proiect de restaurare din cate stiu

    RăspundețiȘtergere