marți, 11 iunie 2013

Romanian Baja 2013

Dupa o pauza de 5 ani, Baja Eurocarpatica, cea mai importanta competitie de rally-raid din Romania, revine pe melaguri maramuresene sub o noua denumire. Organizata de aceeasi oameni care s-au ocupat si pana in 2008 de acest eveniment (Garzone si Team Dakar Romania), Romanian Baja, se va desfasura in perioada 13 – 16 iunie, pe un traseu cu o lungime totala 678,97 km dintre care 406 km de probe speciale si va beneficia de participare internationala.


Cartierul general al competitiei este aeroportul din Baia Mare, startul urmand sa se dea vineri, 14 iunie din centrul vechi al  orasului. Datorita gradului ridicat de dificultate al probelor speciale, Romanian Baja, este inscris la clasa moto si quad, in calendarul Campionatului Mondial de Rally-Raid, iar la clasa auto, in calendarul Campionatului National de Rally-Raid din Ungaria si este totdata sustinut sa intre si in calendarul campionatului mondial din sezonul viitor.

Aeroportul International Baia Mare - Cartierul general al Romanian Baja 2013
La start si-au anuntat prezenta 115 concurenti din tari precum: Romania, Ungaria, Germania, Olanda, Italia, Franta, Cehia, Slovacia, Letonia, Serbia, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Austria, Qatar, Suedia, Arabia Saudita, Rusia, Anglia, Belgia, Slovenia, Ucraina, Spania, Israel, Croatia, San Marino, Monaco, Emiratele Arabe Unite, Kazahstan, Venezuela, USA, Indonezia si Uruguay.

Dintre acestia, cu siguranta cel mai cunoscut este Stephane Peterhansel, omul care a castigat Raliul Dakar de 11 ori in cariera (6 victorii la clasa moto si 5 victorii la auto) si care a ales sa participe la Romanian Baja la clasa moto, unde este implicat in lupta pentru titlul mondial. 

Romania va fi reprezentata la aceasta competitie de catre membrii echipajului Pa&Co Racing Team, Costel Casuneanu si Maurilio Zani, echipaj ce s-a clasat in top 10, in editia 2012 a Campionatului Mondial de Rally-Raid.

Costel Casuneanu / Maurilio Zani - Pa&Co Racing Team
Asadar, Romanian Baja 2013 are toate ingredientele necesare pentru a fi un succes. Iar daca punem la socoteala ca probele speciale se vor desfasura in imprejurimile localitatilor Cavnic, Baia Sprie, Tautii Magheraus, Sisesti, Danesti, Baiut, Ocna Sugatag, Sighetu Marmatiei, atunci e clar ca acest eveniment este si o foarte buna ocazie de promovare a turismului in zona.

Totul tine insa de mediatizare, capitol la care organizatorii Romanian Baja, se pare ca au ceva restante, intrucat site-ul oficial, e mai mult gol, iar partenerii media alesi, nu prea si-au luat rolul in serios. Poate daca ar fi beneficiat de entuziasmul celor responsabili de organizarea Raliului Deltei 2013, atunci am fi avut parte de o mai buna promovare a acestui eveniment. Vorbim totusi despre cea mai importanta competitie de rally-raid din Romania din acest an, cu mari sanse de a deveni etapa de campionat mondial din 2014, un eveniment de anvergura, organziat sub egida FRAS, FRM, FIM si FIA.

Iar daca la acest capitol mai este clar de lucru, faptul ca pilotii de uzina VW, Toyota, Mitsubishi, BMW, Hummer sau KTM, au afirmat la unison dupa editia din 2008 ca Maramuresul reprezinta cel mai dur si frumos traseu de rally-raid, ne da sperante ca si in acest an, spectacolul va fi din nou la inaltime pe probele speciale.

Mai multe detalii, sper sa fie disponibile pe site-ul oficial Romanian Baja odata cu startul competitiei. In orice caz, Rally Raid Curier, va face tot posibilul sa fie la curent cu noutatile de la acest eveniment, ce vor fi postate atat aici cat si pe Facebook.

Surse foto: romaninabaja.com, facebook.com/CostelCasuneanu

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu