miercuri, 4 iulie 2012

Posta Romana vs Curieratul rapid




Nu cred ca exista in Romania cineva care sa nu fi avut vreodata nevoie, in vreun fel sau altul, de Posta Romana. Ca ai trimis o scrisoare, o vedere, ai primit un colet de la rude sau prieteni, ca ai fost sa platesti telefonul sau vreo factura, Posta Romana ti-a fost cel mai la indemana mijloc si asa cum o spune si motto-ul actual, a fost practic, Parte din viata ta.


De ce spun ca a fost si nu mai este? Pai din simplul motiv ca la ora actuala serviciile Postei sunt ineficiente si extreme de costisitoare. Din pacate pentru ei, vremurile cand detineau monopolul asupra corespondentei si a  coletariei din Romania, au apus odata cu aparitia firmelor si prestatorilor de servicii de curierat rapid. Asadar, e lesne de inteles, evolutia ulterioara a lucurilor…

Intrati pe o piata in care activa un singur concurent, prestatorii de servicii de curierat rapid, au avut practic de justificat doar tarifele mai mari decat cele ale Postei, datorate in principal rapiditatii cu care livrau si cu care romanii nu erau deloc obisnuiti. Inmultirea acestora, a dus automat la o scadere si echilibrare a tarifelor, la diversificarea serviciilor prestate si desigur, la cresterea considerabila a concurentei pe piata in conditiile in care majoritatea dintre ei se afla in continua extindere si incearca mereu sa aduca cate ceva nou.

De partea cealalalta, conducatorii Postei Romane nu au facut absolut nimic pentru imbunatatirea calitatii serviciilor si pentru modernizare, scopul principal al functionarii acestei institutii fiind acela de a scurge bani catre clientela politica (doar e companie de stat) si a-i justifica ulterior  prin cheltuieli exorbitante si aboslut fara niciun folos. Astfel s-a ajuns la situatia in care o uniforma pentru angajati sa fie achizitionata cu 1400 de lei, un ac de cravata cu 50 de lei iar personalul operativ sa fie obligat sa isi ia in fiecare luna 2 zile de concediu fara plata, intrucat nu sunt bani pentru achitarea integrala a salariilor si asa mizere si micsorate cu 25% anul trecut.

Nu e de mirare ca atunci cand te duci la Posta pentru a trimite o scrisoare, un colet sau pentru a apela la un serviciu din portofolilul lor esti nevoit sa stai la cozi interminabile deoarece procedurile sunt extrem de greoaie, formularele ce trebuiesc completate sunt foarte complicate iar tehnologia folosita (computere si imprimante) este depasita si incetineste si mai mult mersul lucrurilor. Nici la capitolul livrari la domiciliuPosta, nu sta mai bine, foarte multi romani (printre care si subsemnatul, care si-a primit factura la curent in ultimele luni cu o intarziere chiar si de 2 saptamani) isi primesc mai mereu cu intarziere facturile, avizele, uneori chiar pensiile sau ajutoarele de somaj. Cat despre tarifele practicate, acestea sunt aproape la acelasi nivel cu cele oferite de prestatorii de servicii de curierat rapid, insa diferenta esentiala consta in calitatea serviciilor oferite si promptitudinea cu care esti servit.

Iata deci cum, serviciile de curierat rapid, castiga clar lupta cu Posta Romana, in primul rand prin simplitatea procedurilor si prin econmomisirea timpului extrem de pretios al clientului. Pentru a comanda un serviciu de curierat rapid nu trebuie decat sa apelezi un numar de telefon, sa dai toate detaliile despre ce anume doresti sa expediezi si ti se va comunica atat costul cat si ora la care un curier va veni la tine acasa sa preia comanda, care va ajunge la destinatar in maxim 24 ore. Plata se face pe loc, fie de catre expeditor, fie de catre destinatar si astfel, toata lumea iese in castig.

Si atunci la intrebarea: Se merita sa mai apelezi la Posta Romana pentru a face o economie de cativa lei ? ce raspuns poti sa dai… Eu raspund, in mod normal, cu un categoric NU.

Sincer, ii compatimesc pe batranii obisnuiti de o viata intreaga cu Posta si carora oricum le-ar fi greu sa inteleaga mecanismele functionarii unui serviciu de curierat rapid (inclusiv costurile un pic mai mari) dar, in acelasi timp, nu ii inteleg deloc pe nostalgicii care considera ca o economie de cativa lei valoreaza cat timpul pierdut stand la coada la un oficiu postal.

tara moderna si civilizata presupune, printre multe altele si existenta pe piata a prestatorilor de servicii calitative si promte, iar curieratul rapid se incadreaza perfect in aceasta categorie. De aceea reprezinta oricand o alternativa viabila la serviciile neperformante ale Postei Romane

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu