marți, 20 mai 2014

Video: Raliul Aradului 2014 by Emisiunea Speed


Desi a fost inlcus in calendarul FIA European Rally Tropy, Raliul Aradului 2014, a fost o etapa cu numai 38 de piloti inscrisi la start, fata de 53 cat au fost prezenti la runda inaugurala a CNR de la Brasov. Un raliu scurt, de coeficient 0,8, cu 98 km de probe speciale, la finalul caruia s-a impus pilotul BCR Leasing Team, Edwin Keleti, la bordul unui Ford Fiesta R5, dupa o prima zi de competitii dominata categoric de catre juniorul Napoca Rally Academy, Simone Tempestini.

Keleti devine astfel primul pilot roman care castiga o etapa a CNR din 2012 incoace, atunci cand Vali Porcisteanu se impunea la Raliul Timisului, si totodata, preia sefia clasamentului general, in conditiile in care campionul en-titre Francois Delecour, a abandonat.

Edwin Keleti
Insa principalul castig al etapei de la Arad a fost fara indoiala Simone Tempestini, care desi a fost nevoit sa se retraga din cursa in ziua a 2 a datorita unor probleme mecanice aparute la masina sa Peugeot 207 S2000, a dovedit ca este un pilot de mare perspectiva care poate dicta ritmul unui raliu, si o poate face in stil de mare campion. Evolutia lui Simone a fost apreciata inclusiv de catre pilotii cu care s-a aflat in lupta directa pentru victorie, atat Edwin Keleti, Dan Girtofan, Bogdan Marisca cat si Marco Temepestini, tatal sau, avand numai cuvinte de lauda la adresa lui.


Simone Tempestini - Foto: Simcat
La capitolul opus, mai exact aspecte negative, trebuie remarcat numarul mic de participanti la Raliul Aradului, datorat cel mai probabil faptului ca multi piloti nu dispun de bugete adecvate pentru a face un sezon complet in CNR. Finantarea inadecvata a sporturilor cu motor in Romania, face ca in fiecare an numarul de concurenti care se aliniaza la startul unei etape de raliu sau de viteza in coasta sa fie din ce in ce mai mic.

Daca mai punem la socoteala retragerea emisiunii Ro MotorSport, din grila Digi Sport si acum posibila desfiintare a Speed, singura emisiune romaneasca dedicata Campionatului National de Raliuri difuzata pe postul international Motors TV, atunci peisajul motorsportului romanesc risca sa devina unul trist, din care si putinii sponsori care sunt la ora actuala, vor dori sa iasa cat mai rapid si fara prea multe pierderi.

Ar fi pacat ca acest lucru sa se intample, in conditiile in care avem raliuri precum Raliul Deltei sau Raliul Brasovului, foarte bine organizate, promovate intens si extrem de spectaculoase, etape de viteza in coasta precum Trofeul Sinaia, care atrag anual numerosi spectatori si nu in ultimul rand, piloti tineri, foarte talentati precum Simone Tempestini, Raul Badiu, Florin Tincescu sau Adi Iliescu.

Insa cum speranta moare ultima, nu ramane decat sa privim cu incredere spre viitor si sa speram ca aceste probleme isi vor gasi rezolvarea cat mai curand posibil.

Pana atunci insa, va invit sa urmariti rezumatul etapei de la Arad, realizat de catre Emisiunea Speed, care sper sa nu fie insa si ultimul..

Enjoy !

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu